Zamestnanci slovenského Volkswagenu hrozia ostrým štrajkom

30.04.2014 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) – Zástupcovia zamestnancov automobilovej spoločnosti Volkswagen Slovakia (VW SK) sa oddnes začínajú intenzívne pripravovať na ostrý štrajk po tom, čo sa s vedením firmy stále nedohodli na znení kolektívnej zmluvy. Kameňom úrazu sú mzdy zamestnancov, ktoré chce zamestnávateľ podľa odborárov znížiť o 4 %.

Ako TASR informoval predseda podnikových odborov Zoroslav Smolinský, vedenie naďalej trvá na svojej požiadavke skrátenia pracovného času zamestnancov zo súčasných 37,5 hodiny na 36 hodín týždenne. Podľa jeho slov chce umelo znížiť fond pracovného času a v praxi by to vyzeralo tak, že zamestnanec by naďalej pracoval 37,5 hodiny, ale zaplatených by dostal iba 36.

"S tým sme, samozrejme, nemohli súhlasiť. Vnímame to ako výsmech našim zamestnancom vo firme, ktorá je najúspešnejšou na Slovensku a jednou z najlepších fabrík v rámci celého koncernu," zdôraznil Smolinský.

Na ostatných bodoch kolektívnej zmluvy sa obe strany zhodli. Nová zmluva mala platiť od 1. apríla tohto roka do konca septembra 2015. Otázka platov jej podpis oddialila na neurčito. "Boli by sme prvý podnik v koncerne, kde by zamestnancom klesla reálna mzda, a to nemôžeme dopustiť, pretože obhajujeme česť našich ľudí. Bol by to precedens v rámci koncernu," doplnil šéf odborov. Vedenie VW SK sa k priebehu kolektívneho vyjednávania dlhodobo nevyjadruje.

Rokovania medzi vedením firmy a zástupcami zamestnancov sa začali už v januári. Zamestnávateľ navrhoval zníženie platov zamestnancov o 4 % z dôvodu šetrenia, čo odborári odmietli. Sami požadujú zvýšenie miezd o 6 %. Koncom marca vyhlásili štrajkovú pohotovosť a posledné rokovania sa uskutočnili za účasti sprostredkovateľa. Firma zamestnáva na Slovensku 9400 ľudí v troch závodoch - Bratislave, Martine a Košiciach. Priemerná hrubá mesačná mzda zamestnancov je vyše 1500 eur.
 

Vyberte región